Hvad er et godt stillingsopslag?

Har du overvejet, hvordan du skriver et godt stillingsopslag og hvad det bør indeholde? Hvis ikke, så er det vigtigt, at du gør det inden rekrutteringsprocessen starter. Stillingsopslaget er, som oftest, den første kommunikation mellem dig og din potentielt nye medarbejder og er derfor en vigtig del af hele rekrutteringsprocessen.

Hos Active Search har vi over 20 års erfaring med rekruttering til virksomheder. Vi kender derfor til de faldgruber, som mange virksomheder ofte falder i, når de skal ansætte en ny medarbejder. Én af dem er stillingsopslaget. Med et dårligt stillingsopslag er der næsten garanti for, at du indsnævrer dit ansøgerfelt markant og øger risikoen for irrelevant ansøgninger. I følgende indlæg vil vi give dig en række gode råd til, hvad du bør overveje, når du laver et stillingsopslag.

Hvad er et godt stillingsopslag?

Hvad indeholder det gode stillingsopslag?

Før du går i gang med at udarbejde dit stillingsopslag, bør du altid overveje, hvad det skal indeholde og hvem det skal ramme. Som udgangspunkt skal et godt stillingsopslag indeholde:

  • Stillingsbetegnelse – gerne i form af en overskrift
  • Arbejdsopgaver – hvad indeholder jobbet?
  • Krav til faglige kompetencer
  • Eventuelle krav til personlige kompetencer
  • Eventuelt særlige forhold omkring stillingen – startdato, brug af egen bil m.m.

 

Hvem er det egentlig, du søger?

Det første skridt i forløbet er af at afklare med dig selv, hvem det egentlig er, du søger. Du bør lave en stillingsanalyse, hvor du overvejer, hvad formålet er med stillingen, hvad du ønsker opnået, hvilke krav der er til faglige og personlige kompetencer og så videre.

Allerede i denne fase er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvilke kompetencer, både faglige og personlige, der er absolut nødvendige og hvilke der ”bare”, er en bonus. Det er sjældent at du, som virksomhed, får alle ønsker i dit stillingsopslag opfyldt, så derfor bør du være afklaret med, hvilke kompetencer der er uundværlige for stillingen.

Udarbejdelse af stillingsopslaget

Med en god fornemmelse for hvilken type kandidat du søger og en klarhed omkring den stilling, der skal besættes, er du klar til at gå i gang med stillingsopslaget. Overordnet er der en række gode råd, du bør have i baghovedet, når stillingsopslaget udarbejdes:

  • Skriv direkte til kandidaten
  • Hav kandidaten i fokus. Tænk på hvad fordelene ved stillingen er for dem, fremfor hvad fordelene er for dig og din virksomhed.
  • Brug klare og præcise overskrifter
  • Benyt punktform, hvor det er relevant
  • Undgå standardbeskrivelser og floskler

Sproget i dit stillingsopslag skal være læsevenligt og opsætningen skal være overskuelig. Læseren skal hurtigt kunne danne sig et overblik over, hvad stillingen indeholder og dermed om det er interessant for ham/hende. Få derfor hurtigt og præcist præsenteret læseren for, hvad du som virksomhed tilbyder i stillingen. Stillingens indhold, arbejdsopgaverne, skal også præsenteres tidligt i opslaget og her er det en fordel at benytte sig af punktopstilling, så modtageren hurtigt kan danne sig et overblik over stillingens relevans.

Stillingsopslaget skal selvfølgelig også indeholde information om, hvilken personprofil du søger. Hvilke faglige kompetencer skal kandidaten have? Hvilke personlige kompetencer efterspørges? Er der specifikke uddannelser/kurser, der er nødvendige? Skal kandidaten gøre brug af egen bil i jobbet? Samtidig er det vigtigt at undgå for meget ”fyld” i stillingsopslaget. Derfor bør du udelade standardtermerne og -beskrivelserne. Adjektiver som spændende og dynamisk miljø, selvstændig, fleksibel, samarbejdsvillig og så videre, går igen i mange jobannoncer og er ikke særlig indholdsrige eller uddybende.

Vær flere om opgaven

Når du har fået udarbejdet et stillingsopslag, kan det være en god idé at få en eller flere af dine medarbejdere til at læse det og komme med rettelser/inputs. Både i form af sprog, formulering og korrektur, men også i form af indhold. Hvis du ansætter til en bestemt afdeling, er der gode chancer for at de nuværende medarbejdere i den pågældende afdeling har nogle ideer til, hvad der er vigtigt og/eller relevant at tage med i stillingsopslaget.

Vi kan hjælpe med stillingsopslag og alt andet

Active Search har været i rekrutteringsbranchen i mere end 20 år. Vi rådgiver og vejleder dig, hvis du skal ansætte en eller flere nye medarbejdere inden for økonomi, regnskab eller kontor og administration. Vi er med i hele processen fra start til slut, og vi udarbejder desuden stillingsopslaget for dig. Kontakt os i dag, hvis du har brug for en professionel samarbejdspartner, når du skal rekruttere.

Kontakt os

20. maj 2019