8 tips til videointerview

Det bliver mere og mere populært at bruge videointerview i rekrutteringsprocessen. Dette kan for nogen være stressende og udfordrende. Måske bliver du let distraheret af det tekniske aspekt eller begynder at tænke for meget over detaljer som ”Hvad skal jeg gøre af mine hænder? ”.  Det kan føles uvant, men med lidt træning og forberedelse kommer det til at føles lige så naturligt som en almindelig jobsamtale.  

For at sikre at du gør et godt indtryk, har vi nogle tips:  

1. Hold en generalprøve inden, hvor du ringer til en ven og tester internetforbindelsen, mikrofonen og lignende. Du kan også optage interviewet, så du kan se efter ting, som du vil ændre eller forbedre. Eventuelt kan du øve dig foran spejlet. 

2.Billedeudsnittet bør vise dit ansigt og skuldre. Hvis du er i tvivl, så læg mærke til interviewpersoner i TV, der bruger de for det meste det samme udsnit. 

3.Lyd. For at intervieweren skal kunne høre dig godt, er det vigtigt at sidde i et roligt rum, uden støj, og tale klart og tydeligt. Brug gerne høretelefoner, så du hører godt. Undgå rum med ekko eller genklang.  

4. Tænk over, hvor du sidder. Det kan være distraherende både for dig som kandidat og for intervieweren, hvis der sker for meget i baggrunden. Løsningen på dette kan være at placere sig foran en neutral baggrund. Husk ikke at placere dig foran et vindue, for så kan man ikke se dig særligt godt. 

5. Husk at teste dit webcam og mikrofon inden interviewet. Det er altid irriterende med tekniske problemer, da det hindrer et godt flow undervejs. Hvis ulykken sker, og der dukker et teknisk problem op, så sig det til intervieweren. Vi har alle forståelse for den slags uheld, og det er bedre, at det klares med det samme, end at du misser vigtige informationer eller misforstår et spørgsmål.  

6.Internetforbindelsen kan nogen gange byde på udfordringer. Indimellem oplever vi, at det medfører, at vi taler lidt i munden på hinanden. Et tip kan være at vente et sekund eller to, før du svarer på et spørgsmål.  

7.  Du skal være lige så forberedt til et videointerview som til en almindelig jobsamtale. Læs op på firmaet og klæd dig professionelt på. Der kan opstå situationer, hvor du er nødt til at rejse dig op for at hente et stykke papir eller rette en teknisk fejl. Det er derfor vigtigt at klæde sig professionelt på og ikke gå rundt i joggingbukser. 

8. Kropssprog er vigtigt. Kropssproget udtrykker din motivation, interesse og personlighed. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke signaler man sender. Der er ingen grund til at lave om på sig selv, men hvis man virkelig vil have jobbet, bør man øve sig på at udtrykke det. Når interviewet foregår over en videoforbindelse, kan dette være udfordrende for nogen. Enkle måder at vise interesse er, at være oprigtig i dine udtryk. Hvis noget er sjovt – smil, hvis du er enig – nik. Din stemme må også gerne udtrykke, at du er interesseret. Det er vigtigt at have i baghovedet, at man ikke altid kan komme med bekræftende lyde som ”Mhm”, som vi danskere ellers har en tendens til at bruge hyppigt. Undgå at bruge en kontorstol som svinger eller gynger. Så undgår du at intervieweren bliver søsyg undervejs i interviewet.  

Vi håber at disse tips var en hjælp! Held og lykke med interviewet.  

25. juni 2019