Alfa, Omega og LinkedIn

Sådan bliver du en af de bedste profiler på LinkedIn 

LinkedIn er mere rettet mod arbejdsmarkedet end hvad f.eks. Facebook er og bruges samtidig aktivt til rekruttering. Derfor er det smart at være til stede. Det behøver ikke at være et værktøj, du bruger aktivt i hverdagen, men vær bevidst om at der er folk, som søger nogen med din baggrund på LinkedIn hver dag.    

Hensigten 

Selvom du tænker, at du ikke skal skifte job i denne uge, kan det være, at nogen kommer med et jobforslag, som kan være relevant længere ude i fremtiden. LinkedIn er et værktøj, som vil hjælpe dig med at holde kontakten til kollegaer og medstuderende på en professionel måde, som Facebook aldrig kan konkurrere med.  

Kontaktinfo  

Du bør gøre det let for andre at komme i kontakt med dig. Det er ikke nødvendigt at fylde al kontaktinformationen ud. Et tip kan være at skrive din private mailadresse. Hvis du har din egen virksomhed eller enkeltmandsforetagende og har din egen hjemmeside, kan dette være et godt sted at linke til siden 

CV  

Profilen bør være som et digitalt CV. Firmanavn og din stilling i virksomheden er ikke længere nok. Det siger meget lidt eller ingenting om, hvad du rent faktisk har lavet og udrettet. Mange elementer kan overføres direkte. Det vigtigste er din nuværende stilling. Begynd der og arbejd dig bagud i tid. Det er meget vigtigt, at profilen svarer til dit originale CV, som du sender ud. Afvigelse kan medføre, at man begynder at tvivle på den givne fakta, og det svækker den tillid, som man prøver at opbygge med et godt CV.  

Der er også mange som glemmer, at man skal have dokumentation på, hvor man har arbejdet tidligere. Så husk altid at spørge om en attest fra arbejdsgiveren, før du går ud ad døren.  

En god beskrivelse skal indeholde ansvarsområder, arbejdsopgaver og resultater. Dette er kerneelementerne, som giver indsigt i, hvad du har opnået i jobbet. Ydermere bør du også skrive arbejdssted, år og værktøjer/programmer.  

Huller i CV’et er altid noget, som bør undgås. Uanset, hvad du har lavet i mellemtiden, om det var et sabbatår, studier eller opstart af egen virksomhed, bør dette inkluderes.  

CV’et skal maks. være på 2 sider i skriftversion, og dette kan være svært at overføre til LinkedIn. Ikke alle erfaringer er lige vigtige. For de mest erfarende kan det være en idé at lave en opsamling over diverse gamle deltidsjob, du havde som ung, som ikke længere er relevante. Det viser, hvor længe du har været aktiv på arbejdsmarkedet uden, at du bruger for meget tid på at skrive om din ene sommer som jordbærplukker i hjembyen.  

Billede 

LinkedIn er et professionelt medie, så du bør altid have et billede, som viser dig fra din professionelle side. Forestil dig gerne, hvordan du ville præsentere dig for en stor kunde eller eventuelt til en jobsamtale med en potentiel arbejdsgiver.  

Lokation 

Location Location Location. Bopæl er noget af det første, man bruger til at indsnævre søgningen. Simpelthen for ikke at spilde tid på at finde en god kandidat, som viser sig at være bosat i den anden ende af landet. Dette hjælper med at generere flere visninger. Her kan man angive en specifik by, et område eller, hvis man er villig til at pendle. Det er også muligt at krydse af, at man er villig til at flytte for den rigtige stilling.  

Uddannelse    

Her skriver du, hvilke grader og eventuelle fag, du har taget. Angiv uddannelsesinstitutionen og eventuelt titlen på dit bachelor- eller kandidatspeciale. Det kan være en god idé at specificere, hvilke fag du har taget, som kan være relevant inden for det område/job du søger. Hvis du ikke har fuldført studierne, bør du angive, hvilke fag du har taget. En mulighed er at skrive antallet af ECTS-point, som du har taget eller skrive alle fagenes titler. Husk at du skal have dokumentation på dette. Ingen vil have fusk med papirerne.  

Branche  

Dette er noget som rekrutteringskonsulenter bruger, hvis de ønsker at begrænse søgeresultaterne, og det vil øge synligheden for din headhunter. Det er sjældent, at det vil ekskludere fra en søgning.  

Sprog  

Det er anbefalet at skrive de sprog, som du er komfortabel i at bruge arbejdsmæssigt. De kan inddeles i tre forskellige niveauer. Mange har haft sprog i skolen, og hvis du har holdt det ved lige, kan du skrive det på. Næste niveau er det, hvor du tidligere har benyttet et andet sprog på arbejdspladsen. Sidste niveau er de sprog, som du kan flydende. Det kan være, at du har boet i udlandet, benytter sproget i hverdagen med en ægtefælle eller lignende.  

Certificering, projekter og kurser  

Dette er med til at give et helhedsindtryk og gør det lettere for folk at forstå omfanget af de kompetencer, man besidder. Udfyld hvilke kurser, licenser og lignende du har. Under projekt bør du også skrive lidt om, hvilket ansvar du havde, hvad målet var, og hvad der blev opnået.  

Egenskaber/færdigheder  

Har du egenskaber, du ønsker at fremme, eller som er sjældne på markedet, bør det udfyldes her. Når en rekrutteringskonsulent søger efter nøgleord, inkluderes dette i resultaterne. F.eks. kan en revisor med erfaring i regnskab fra A-Z skrive det her. En som arbejder med redigering i film- og TV-branchen kan skrive, hvilke programmer man er komfortabel med at bruge professionelt i selve klipningen.  

Foreninger og organisationer 

Dette er stedet, hvor du viser dine hobbyer og interesser. Har du medlemskab eller er aktiv i nogle organisationer, kan det være med til at give et indtryk af dig som person, samtidig med at du kan vise kompetencer, som du har tilegnet dig udenfor arbejdspladsen og studierne. Du kan også notere, hvis du er med i bestyrelsen i en boligforening eller lignende. Det man ønsker at se her er, at man er en aktiv person også udenfor arbejdet.  

Aktiv/passiv jobsøgende 

Hvis du er jobsøgende, kan du krydse dette af på din profil. Dermed vil LinkedIn kunne sende dig tips om ledige stillinger i dit nærområde, som kan have interesse. Du kan få det tilsendt på mail, hvis du ikke ønsker at være så aktiv på LinkedIn.  

Anbefalinger fra kollegaer  

Dette er perfekt, hvis du ønsker at vise, at du ikke bare har haft et arbejde, men at du har gjort det godt. Bed kollegaer, som har arbejdet sammen med dig, skrive lidt om oplevelsen og gengæld det ved at skrive din oplevelse af dem.  

Med disse punkter har du en særdeles stærk profil og har gjort dig tilgængelig på LinkedIn, og du er klar til at arbejde aktivt med at opbygge dit netværk.  

Held og Lykke  

 

25. juni 2019