Hvordan forbereder du dig til jobsamtalen? 

Efter du har sendt ansøgning og CV afsted, venter du spændt på at høre noget fra virksomheden, som du har søgt job hos. Ofte starter det med en telefonsamtale, hvor en fra virksomheden ringer til dig og fortæller, at de interesseret i at lære dig bedre at kende, men hvad sker der så?  Her har vi listet en række punkter om, hvordan du kan forberede dig til en jobsamtale.  

Sådan forbereder du dig til jobsamtalen  

Når du har fået en indkaldelse til jobsamtalen, betyder det, at du er kvalificeret til stillingen. Virksomheden kan lide det, de ser og nu vil de lære dig bedre at kende som person. En jobsamtale handler dermed hovedsageligt om, at du skal vise dine personlige kompetencer frem og komme med gode grunde til, hvorfor de lige netop skal vælge dig.  

 

Læs op på forhånd 

Når du først er blevet indkaldt til en jobsamtale, er det vigtigt at vide, hvad det er for en slags virksomhed, du skal til samtale hos. Læs op på virksomhedens hjemmeside og sociale medier, og sæt dig godt ind i, hvad virksomheden arbejder med. Et tip kunne være også at tjekke konkurrenterne ud. Det er på denne måde, at du viser virksomheden, at du er interesseret og har brugt til på at undersøge fagområdet. Hvis det er en branche, som er helt ukendt for dig, bør du sætte dig ekstra godt ind i den. Læs også om virksomhedens værdier – er det noget du kan se dig selv i? Det kan også være smart at søge nyheder for at se, om de har været i medierne på det seneste.  

 

Læs stillingsopslaget og gør dig tanker omkring arbejdsopgaverne. Hvordan vil du løse dem? Har du erfaring med dette fra tidligere stillinger? Forestil dig spørgsmål omkring dette, og hvordan du vil besvare dem.  

 

Forbered dig på spørgsmål 

Når du har sat dig ind i arbejdsopgaverne, kan du lettere forestille dig, hvilke spørgsmål du kan få. Se på dine egne kompetencer og prøv at forudse, hvad de vil spørge ind til og udarbejd gode svar. Dette gør også, at du føler, at du har bedre kontrol til samtalen, og det bidrager til at holde nerverne i ro. Gennemgå din ansøgning og CV og træk dét ud, som du mener er vigtigt, at de hører dig uddybe nærmere, inden de stiller dig spørgsmål. Det kan også være en god idé, at du udarbejder nogle spørgsmål, som du har lyst til at stille dem. Du kan stille spørgsmål relateret til arbejdsopgaverne, arbejdstid, lidt om kulturen i virksomheden og eventuelt det team, du skal arbejde sammen med.  

 

Øvelse gør mester  

En god jobsamtale kræver forberedelse og øvelse. Hvis du bruger tid på dette i forvejen, har du større muligheder for at lykkes. Øv gerne foran spejlet eller med nogen venner. På denne måde kan du få tilbagemeldinger på, hvad du har glemt, eller hvordan du bør opbygge din præsentation for at vække interesse og/eller nå frem med dit budskab.  

 

Hvad skal du tage med?  

Det er altid godt at have en mappe med dokumenter med. Udskriv stillingsannoncen og ansøgningen samt to eksemplarer af dit CV, så du har et tilovers. Hvis der er flere til mødet, men ikke alle har en kopi af dit CV, kan du give dem et og give et godt indtryk. Tag også gerne beviser og diplomer med. Du kan også lave notater og tage dem med - det er helt i orden. Vi håber, at du med disse tips, føler dig klar til at gå i gang med forberedelsen til din jobsamtale. Husk at der aldrig er noget galt i at gå til mange samtaler. Erfaringerne gør dig rigere og bedre for hver gang. 

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.  

25. juni 2019