Hvordan skriver man en god ansøgning?

En ansøgning kan skrives på mange forskellige måder. Alligevel er der nogle ting, som er vigtigere end andre. Ansøgningen skal vække interesse og nysgerrighed hos arbejdsgiveren. Du skal være den unikke, og du skal vise dig frem fra din bedste side og formå at formidle, hvorfor du er den rette kandidat. Her har vi lavet en liste med 6 tips til, hvordan du skriver en god ansøgning.    

  1. Skræddersy din ansøgning  

En ansøgning skal være målrettet akkurat det job, du søger og skal forklare arbejdsgiveren, hvorfor du søger denne stilling, hvorfor du passer til den og hvordan du ønsker at løse opgaverne, som er skitseret i jobopslaget. Her kan du forklare det med at henvise til dine erfaringer og kompetencer, og hvorfor dette er nyttigt i en sådan stilling. Dette gør, at personen, som læser din ansøgning, kan se dig for sig i rollen. Skriv ikke mange afsnit gør det hellere kort og interessant. En standard ansøgning vil ikke kunne give samme effekt som den skræddersyede, da den mangler information om din interesse for stillingen og virksomheden.   

  1. Skriv en god indledning 

I stedet for en standardsætning så skriv en indledning, som fanger opmærksomheden. Fortæl med det samme, hvad som fik dig til at søge stillingen. Derudover er det en god idé at nævne personer, du har talt med i forvejen, eller hvis du har tidligere erfaringer med virksomheden, så tag det med. Det gør arbejdsgiveren nysgerrig på, hvem du er.  

  1. Undersøg branchen du søger i 

Du kender sandsynligvis branchen, du søger i, men hvis du ikke gør det, bør du researche den lidt. Skriv ud fra de resultater du finder, hvorfor du lige netop vil arbejde for denne virksomhed. Dette viser læseren, at du har forståelse for virksomheden, og det vækker en interesse hos læseren, at du er interesseret og forstår virksomheden. Det kan være godt at skrive frit og legende, hvis du søger job i et kreativt fag eller for eksempel til et job i en børnehave, mens der i mere konservative brancher, som finansbranchen, bør holdes en strammere linje.  

  1. Lad være at repetere alt, der står i dit CV 

CV’et er et fakta ark på, hvem du er. Ansøgningen er mere personlig. Her kan du fortælle om dine personlige egenskaber, og hvordan dine kompetencer passer til kravene i stillingen. Henvis gerne til CV’et, men lad ansøgningen være limen, som binder CV’et sammen med stillingsbeskrivelsen.  

  1. Undgå skrivefejl  

Det burde ganske enkelt være unødigt at nævne dette, men mange sender dokumenterne afsted med skrivefejl i både CV og ansøgning. Udover de åbenlyse tastefejl er det let at ”stirre sig blind” på en tekst, man bruger lang tid på at bearbejde. Dermed kan ord og sætninger blive hængende i den løse luft, og de bliver ikke altid afsløret af stavekontrollen. Få nogen til at læse ansøgningen igennem inden, du sender den. 

  1. Vær kort og præcis 

Personen, som læser din ansøgning, skal også læse mange andre. Selvom det kan være fristende at fortælle i detaljer alt, hvad man kan, betaler det sig at være kortfattet – i de fleste tilfælde er det nok med en A4-side.  

 

Opbygning af ansøgning:  

Personlige informationer – Navn, adresse på dig og modtager 

Indledning som fanger opmærksomheden – hvem er du, og hvorfor søger du lige netop denne stilling.  

  1. Afsnit som afspejler branchen, du søger i. Hvorfor passer du lige netop til denne stilling med henvisning til tidligere erfaringer.  
  1. Afsnit - Dine egenskaber og kompetencer som giver dig en fordel i denne stilling.  
  1. Afslutning - Kort om at du håber på et positivt svar, og at du er tilgængelig til en samtale og med venlig hilsen og dit navn.  

Til sidst, husk at ansøgningen skal være limet til dit CV. Dobbelttjek både CV og ansøgning, at de stemmer overens med hinanden, og at du har plukket det vigtigste ud til stillingen.  

Se vores ledige stillinger her.

25. juni 2019