5 største fejl til jobsamtalen

Efter utallige ansøgninger er du endelig blevet kaldt til samtale. Det kan både være en skræmmende og spændende oplevelse. Specielt hvis det er drømmejobbet, der er på spil. Her er 5 af de største fejl, du for alt i verden bør undgå at begå til jobsamtalen.


1. Et dårligt førstehåndsindtryk

Den første fejl til jobsamtalen er at give et dårligt førstehåndsindtryk. Flere professionelle rekrutteringsfolk har udtalt, hvordan de første 30 sekunder i mødet med en kandidat ofte kan make or break the deal. Det er derfor yderst vigtigt, at du gør dig umage med dit førstehåndsindtryk.

Men hvordan er det så lige, at man gør det?

Betragt din jobsamtale som i gang, det sekund du står ude foran stedet, du skal til samtale. Allerede her er det vigtigt at være smilende og imødekommende overfor dem, du møder – uanset om det er receptionister, medarbejdere eller andre gæster. Undlad at stå og ryge lige ude foran. Smid tyggegummiet ud, inden du går ind osv. Når du bliver modtaget af intervieweren, så smil og vær høflig. Hvordan du taler, hvordan du kommer ind i rummet, holdning og attitude, er alle faktorer, som modparten automatisk opfanger, og som lagrer sig hos vedkommende som førstehåndstrykket af dig. Du bør også overveje at træne dine første 30 sekunder og indøve forskellige scenarier på spørgsmål, der kunne spørges ind til. Vær opmærksom på, at hvad man forestiller sig, og øver sig på, som oftest afviger fra virkeligheden, men det kan være med til at give dig en god ballast, der kan gøre det lettere for dig at være tilstede i situationen.

2. Tag den på gefühlen

Det absolut største irritationsmoment for interviewere er uforberedte kandidater. Du må aldrig tro på, at du kan få en succesfuld jobsamtale uden grundig forberedelse. Du skal ligeledes afsætte god tid til din forberedelse - gerne over flere dage, da der er mange ting, som kan gennemgås og researches på. Som minimum bør du altid have et godt kendskab til virksomheden og det marked, som virksomheden opererer i. Du skal ligeledes være beredt på at give en præsentation af dig selv. Vær oprigtig og begejstret, når du fortæller om din motivation til at have søgt jobbet, og hvorfor netop du vil være en oplagt kandidat til at varetage jobbet.

Som en del af din research bør du også finde ud af, hvordan den gængse påklædning i virksomheden tager sig ud, så du kan klæde dig i samme stil til samtalen. Er der en uformel og afslappet tilgang til beklædning, så skal du ikke møde op i dit stiveste puds og vice versa, hvis medarbejderne går formelt klædt.

Du bør forberede spørgsmål, der kan understøtte din interesse og motivation for at påtage jobbet. Det er vigtigt, at disse spørgsmål ikke er simple og banale, som enhver vil kunne finde frem til på Google. Tag eventuelt udgangspunkt i stillingsopslaget eller spørg mere indgående ind til personalegruppen.

3. Tal dårligt om tidligere arbejdspladser

Sommetider går tingene ikke som planlagt, og man kan blive nød til at skifte job på grund af uoverensstemmelser eller samarbejdsvanskeligheder med kollegaer eller ledelse. Det kan også være, at man føler sig uretfærdigt eller uværdigt behandlet af en tidligere arbejdsplads. Uanset hvor berettigede og sand den følelse eller oplevelse kan være, så er det vigtigt ikke at tale om den til din næste jobsamtale. Det kan hurtigt så tvivl hos intervieweren om din loyalitet, og vedkommende kan mistænke, om det er deres virksomhed, der vil blive talt dårligt om til din næste jobsamtale.

Selvom det kan være svært, så afhold dig fra kritik af tidligere arbejdsplads. Fokuser i stedet på det positive og konstruktive, som du tager med dig fra dit forrige job. Du kan for eksempel fortælle om, hvordan du går til opgaver, hvordan du er god til samarbejde på tværs af afdelinger eller andre ting, du tænker kan være relevant for din kommende arbejdsgiver at vide.

4. Tell it, don’t show it

Den fjerde fejltagelse, du kan begå til jobsamtalen, er at komme med udokumenteret påstande. Enhver kan fortælle at man er kreativ, humoristisk, konkurrencemenneske osv., men det kan hurtigt komme til at klinge hult, hvis ikke man kan fremvise en form for dokumentation for dette. Eksemplificer derfor gerne dine kvaliteter ved at fortælle om konkrete situationer, hvor du har brugt din kreativitet til at løse en opgave, eller hvordan du er konkurrerende. Andre eksempler viser sig bedre gennem din personlighed. Ingen grund til at sige, at du er en glad og smilende person – VÆR en glad og smilende person til samtalen. Ingen grund til at fortælle, at du er sjov og ofte får andre til at smile. Kom i stedet med en humoristisk bemærkning, der understreger dette. Kort sagt: Show it, don’t tell it.

5. Fokuser kun på dig selv og dét, du vil sige

Under fejltagelse to understregede vi vigtigheden af en grundig forberedelse, og at træne og indøve taler og svar, giver et godt udgangspunkt for samtalen.  Alligevel, vil vi indskyde her, bør du passe på med at blive for fastlås i det, du har forberedt. Vær åben for, at samtalen skal være dynamisk og flydende, og at det kan være nødvendigt at dvæle ved og uddybe visse emner, mens andre pludselig bliver irrelevante.

Selvom du brænder for at give det ene efter det andet eksempel på, hvorfor netop du er den rette til jobbet, så vær opmærksom på interviewsituationen, og hvordan dine interviewere reagerer. Lad være med at oversælge dig selv, da dette kan virke egoistisk og arrogant, men find en naturlig balance, hvor du kan bruge din egne kvaliteter og faglighed til at sætte i relation til virksomheden og jobbet.

Lad altid intervieweren tale ud og afbryd ikke – Det ved vi alle, hvor irriterende kan være.

Sørg for at være nærværende og hold øjenkontakt – men overdriv ikke. Er du i tvivl om, hvor meget eller lidt øjenkontakt, der er nødvendig, kan det være en idé at imitere den person, du taler med. Synes du, at det er svært at koncentrere dig, samtidig med at holde øjenkontakt, så fokuser i stedet på næseryggen mellem øjnene.

Vær tro mod dig selv

Ovenstående er de største faldgruber i samtalesituationen, og de er vigtige at være opmærksomme på, når du skal forberede dig på en jobsamtale. Hvis der er punkter, du har særlig svært ved, så udfordr dig selv, og arbejd på at blive bedre, da dette for de fleste altid er en mulighed. Når det er sagt, så er det bedste råd at finde en strategi til jobsamtalen, som du er tryg og komfortable med, da dette vil skinne klarest igennem. Bliver man taget i betragtning eller ansat på parametre, som ikke lever op til ens reelle personlighed, så går der måske ikke længe, før man skal ud og lede efter nyt job igen.

Held og lykke til din næste jobsamtale.

03. juli 2019