Hvad bør du gøre og ikke gøre under et jobinterview?  

Efter at have søgt job efter job og finpudset CV’et til perfektion, er du endelig blevet kaldt til jobsamtale. Tillykke!


Nu har du kun én forhindring tilbage i jobjunglen, før du endelig kan takke ja til en stilling. Det er ofte denne del af jobsøgningen, som mange finder mest nervepirrende og udfordrende. Mange har svært ved at tale sig selv op, mens andre har problemer med at sætte ord på, hvorfor lige præcis de bør få jobbet. Fortvivl ej, det skulle gerne være mere overskueligt at tage den sidste spurt inden en ansættelse med disse råd i baghovedet:

1. Vær forberedt

At møde op til en jobsamtale uden at vide noget om virksomheden eller hvem som skal interviewe dig, er et dårligt udgangspunkt. Det vil hurtigt blive opdaget og kan i værste tilfælde få dig til at fremstå som om du er uinteresseret og ligeglad. Læs derfor godt op på virksomheden og stillingen på forhånd. Hvad laver virksomheden? Hvilke kerneværdier har de? Hvilke egenskaber kigger de efter hos en ansat? Information om virksomheden og stillingen kan hjælpe dig til bedre at forstå, hvilken slags ansat de leder efter og dermed, hvad de kigger efter til en jobsamtale.

2. Brug eksempler

At opremse dine personlige egenskaber uden at konkretisere dem gør, at det bliver vanskeligt for arbejdsgiveren at vide, hvad du faktisk kan. Hvis du under samtalen beskriver dig selv som en udadvendt person med glimt i øjet, fremstår du som én af mange, der påstår at besidde denne kvalitet. Forklar hellere, hvordan dine kompetencer kommer i spil i praksis. Brug gerne eksempler fra tidligere arbejdserfaring: »Du er positiv, fordi du har lært at holde humøret højt selv i stressende jobperioder. Du er organiseret, fordi du er vant til at jonglere flere krævende projekter ad gangen.« Ved at give eksempler vil arbejdsgiveren få et meget bedre billede af, hvilke egenskaber du faktisk besidder, og dermed, hvem du er.

3. Stil spørgsmål

En jobsamtale handler ikke bare om at arbejdsgiveren skal lære dig at kende, men også for dig at lære virksomheden at kende. Jobbeskrivelser er ofte meget korte, og forklarer ikke altid nok om, hvad jobbet egentlig går ud på. Du skal derfor være opsøgende og stille spørgsmål om arbejdsopgaver, som stillingsbeskrivelsen ikke fortæller noget om. Du vil ikke bare fremstå som ivrig og interessant, du vil også få en bedre forståelse for om det faktisk er den rette stilling for dig.

4. Gem løndiskussionen til senere

Spørgsmål om dine forventninger til løn kan dukke op under samtalen. Selvom det ikke nødvendigvis er negativt at diskutere løn på dette tidspunkt, bør du udsætte forhandlingerne til, du får et jobtilbud. Samtalen er til så dig og virksomheden kan lære hinanden at kende, og ikke for at aftale, hvad du skal have i løn. Hvis dit eneste fokus under jobsamtalen er lønnen, bør det fortælle dig, at stillingen simpelthen ikke er spændende nok for dig.

5. Få styr på dine referencer

Arbejdsgiveren har garanteret et ønske om at vide, hvad dine tidligere arbejdsgivere mener om dig. Sørg derfor for at referencerne på dit CV er opdateret, og informer de pågældende personer om, at de kan forvente et opkald inden for den nærmeste fremtid. Det gør, at dine referencer har mulighed for at tænke over, hvordan du er som medarbejder i stedet for at skulle svare på spørgsmål om dig helt uforberedt, noget som naturligvis ikke giver det bedste indtryk.

6. Vær ærlig

Dette er nok det vigtigste at tænke over til en jobsamtale. Det kan hurtigt blive fristende at smøre lidt tyk på om, hvad du kan. At sige at man er en haj til Photoshop, hvis du lige akkurat kan tegne en rektangel i Paint, vil hurtigt blive opdaget efter ansættelsen. Gør dig selv den tjeneste og spar dig for den pinlighed og vær ærlig om dit kompetenceniveau.

Held og lykke med jobsamtalen!

23. september 2019