Studievalg – et valg med hovedet, hjertet og mavefornemmelsen

Er du på dit sidste år på gymnasiet, er der sikkert én bestemt dato, som stikker ud i din kalender. Datoen for valg af studie. Datoen prikker til din usikkerhed. Inden denne dag, skal man nemlig have valgt, hvilke studier man ønsker at blive optaget på, som hver især vil hive livet i forskellige retninger.

 

For mange kan det virke overvældende at træffe disse beslutninger, da det kan føles som om, der er uendelige mange studier at vælge mellem. Skal jeg være sygeplejerske eller psykolog? Fysiker eller retoriker? At forestille sig, hvad man ønsker at arbejde med kan virke som en umulig opgave, når man ikke engang har styr på, hvad man skal i næste weekend. Heldigvis findes der er en række gode råd, som kan hjælpe med at mindske usikkerheden:

Rejsen er målet

Beslutningen om, hvad man skal læse, bør ikke kun vælges med hjernen. Brug hele kroppen: både dit hjerte og mavefornemmelsen. At vælge en studieretning udelukkende på grund af, at det har en høj status eller fordi du har hørt, at det giver bedre adgang til arbejdsmarkedet, er at gøre sig selv en bjørnetjeneste. At studere bør ikke bare ses som vejen til et arbejde. Sådan som det ofte er i livet, så er selve rejsen, og ikke mindst destinationen, afgørende. Det valg man træffer, skal man trods alt leve med i mindst tre år. Du gør livet unødvendigt surt for dig selv, hvis du ikke kan lide dine medstuderende, forelæsningerne eller bøgerne, du læser. Som mange efterhånden har lært; det er utrolig krævende at fuldføre et uinteressant studie.

Lav research!

Hvordan bliver man klogere på om et studie faktisk er noget for en? Research er din bedste ven. Gå på nettet og læs. Ikke bare om studiet i sig selv, men også om selve fagene. Hvordan ser pensum ud? Er der mange forelæsninger? Er det meget teoretisk eller praksisorienteret? Selv om Google ikke kan svare på alle dine spørgsmål, kan man alligevel godt for en bedre forståelse af, hvad studiet handler om. En endnu bedre research-metode er selv at opsøge uddannelsesstedet og snakke med igangværende studerende om, hvordan de oplever hverdagen på det pågældende studie. Dette er ikke altid muligt at gøre i praksis, men det kan være ret nyttigt for dem, som har muligheden at snige sig ind til en forelæsning og lytte med fra bagerste række.

Tør at fejle

At tage valget om at starte på et bestemt studie, kan føles som den rene mavepuster. Derfor er det godt at vide, at der ingen skam er i at vælge om. Selv om det kan være svært at indrømme over for sig selv og andre, at man har valgt forkert, er det meget bedre at kaste håndklædet i ringen end at bruge for meget tid og penge på et studie, som alligevel ikke var, som du havde forestillet dig. Måske valgte du studiet, fordi du ikke kom ind på din førsteprioritet? I så fald er det klogt at gå et skridt tilbage og læse nogle fag op, så du har muligheden for at studere det, du faktisk er interesseret i.

Hvad, som definerer dig

Hvis du står mellem voksenlivet og studietiden, er du heldig. Det er nu du kan tage både gode og dårlige valg. Selvom man vælger det forkerte studie, er der en vigtig lektie at hente. Selv dårlige erfaringer er erfaringer. Husk, det at studere handler lige så meget om at lære sig selv at kende. Uanset hvad du ender op med at læse, definerer det ikke dig som person. Studiet og jobbet er groft sagt kun en mindre del af dit liv.

Held og lykke med beslutningen!

23. september 2019