Hvad er fordelen ved et studiejob?

I dag er det nærmest umuligt at få sit SU-budget til at række en hel måned uden at have et job ved siden af sine studier. Som førstegangsstuderende vil du hurtig opdage, at du er nødt til at have den ekstra indtægtskilde, hvis du ikke ønsker at leve udelukkende på en kost bestående af tomatsuppe, knækbrød og nudler.

Studielånet forsvinder lynhurtigt fra studerendes konti grundet høje boligpriser i byen, hvor det er attraktivt at bo og studere. Udover husleje og mad, vil man også gerne kunne købe en kop kaffe, og ikke mindst have muligheden for at tilbringe sin søndag aften foran TV’et uden at skulle bestemme sig for, hvilken film man gerne vil se på Netflix. Foruden de åbenlyse økonomiske fordele, er der også andre gode grunde til at skaffe sig et studiejob:

1. Du får erhvervserfaring

Gennem et studiejob, vil du lære ting, som du ikke kan lære i en lærebog. Uanset hvilket slags studiejob, du har, vil du lave noget andet end at læse, skrive opgaver og være til forelæsning. Sådan et job vil ofte give en viden og indsigt i, hvordan man løser problemer i praksis. Det kan være alt fra salgsfærdigheder til datakundskab. Dine erfaringer fra studielivet er ikke mindre værd, men fordi det er adskiller sig så meget fra det praktiske arbejdsliv, giver det pote at få noget konkret erhvervserfaring gennem et studiejob.

2. Du får et netværk

Uanset om du har et relevant studiejob eller ej, vil du få nogle kontakter på din arbejdsplads. Det er vigtigt, da du aldrig kan vide om de kan blive værdifulde i fremtiden. Ofte får man netop sit næste job gennem tidligere kollegaer eller chefer. På den måde vil du også stå stærkere sammenlignet med andre, eftersom man allerede har fået en fod inden for virksomheden, og kender flere, som arbejder der. Det er også en stor fordel at kunne dokumentere tidligere erhvervserfaring, når man søger fuldtidsjob senere. Ved at have haft et studiejob, viser du arbejdsgiveren, at du er en initiativrig og engageret person.

3. Du får en god arbejdsmoral

At arbejde er ikke det samme, som at studere. Som studerende forventes det næsten af dig, at du møder i læsesalen i 11. time, og derefter bruger en halv time på at drikke kaffe og tjekke sociale medier. Sådan fungerer det ikke på arbejdsmarkedet. Der skal man møde, før de fleste studerende overhovedet er stået op. Det forventes at man er struktureret og prioriterer sin arbejdsgiver frem for sig selv. Arbejdslivet er på mange måder meget mere krævende end at være studerende, hvor man i større grad selv kan styre, hvor mange timer man bruger på studiet. At sidde på kontoret otte timer om dagen er noget, man skal vænne sig til, hvorfor det at arbejde en til to dage om ugen ved sit studiejob, er en god måde at vænne sig til arbejdslivet på.

4. Du bliver god til at samarbejde

For mange er studielivet en ensom affære i den forstand, at man selv har ansvaret for, hvor meget man vil lære. Det betyder, at man skriver og afleverer sine opgaver alene. Selv om man på studiet kan have gruppeopgaver, er det langt mere normalt i arbejdslivet. Der arbejder og samarbejder man på tværs af afdelinger. Ofte arbejder man i teams, hvor der arbejdes ekstra tæt. Et studiejob vil ikke mindst lære dig at forholde dig til en chef, som man er nødt til at lære på et tidspunkt i sit liv. Du kommer langt med gode samarbejdsevner og tålmodighed, og det er noget, som du gør dig klogt i at tilegne dig gennem dit job så hurtigt som muligt.

5. Du får vigtige referencer

At have gode referencer på sit CV bør ikke undervurderes. Det kan vise sig at være negativt, hvis arbejdsgiveren, som overvejer at ansætte dig, ikke har mulighed for at ringe til de personer, som du har arbejdet for. Det skyldes at en potentiel arbejdsgiver ønsker at sikre sig, at du faktisk er den, som du siger, du er. Ved at tage kontakt til en reference, kan arbejdsgiveren sikre, at du er en pålidelig medarbejder, der faktisk møder op til tiden og udfører de opgaver, der forventes af dig. Uden referencen må arbejdsgiveren tage en chance, hvis hun vil ansætte dig, hvilket er usandsynligt, hvis den næste ansøger har mange referencer på sit CV.

Er du usikker på, hvad du skal sige eller gøre under en jobsamtale? Få vores tips her.

23. september 2019