Vidste du, at 6 ud af 10 jobs ikke bliver slået op

Er du jobsøgende? Søger du alle de opslåede stillinger inden for dit område, som du finder på nettet? Er din indbakke også fyldt med afslag fra virksomheder, der har modtaget over 300 ansøgninger ligesom din? Vi kender frustrationen. Over halvdelen af alle jobs bliver aldrig slået op, men i stedet besat gennem bl.a. uopfordrede ansøgninger eller netværk. Find dit drømmejob uden om de mange jobannoncer og undgå at fare vild i jobsøgningsuniverset. Det er især i det private de stillinger, der ikke bliver slået op, skal findes. Her er det over halvdelen af stillingerne, der besættes, som aldrig er blevet til en jobannonce. I det offentlige er det omkring hvert tredje job, der besættes, uden at have haft et officielt stillingsopslag.
Det er især de små, private virksomheder, der besætter stillinger uden om annoncerne – men andelen er stadig stor i både de store og mellemstore virksomheder.

Det skal du huske, når du vil finde et ’usynligt job’

Uopfordrede ansøgninger og netværk er alfa og omega, når du vil finde dit næste job. Lige under halvdelen af alle jobs bliver besat gennem netværk uden at være blevet slået op, mens det samme gælder for en tredjedel af de uopfordrede ansøgninger. Det er altså ikke kun vigtigt at holde øje med de opslag, der bliver lagt op, men i lige så høj grad (hvis ikke endda mere) vigtigt at udspørge sit netværk om eventuelle stillinger, samt sende uopfordrede ansøgninger til virksomheder, store som små, private som offentlige.

Skriv uopfordrede ansøgninger

Udover, at der er gode muligheder for job ved at sende en uopfordret ansøgning, er der flere fordele ved denne form for jobsøgning:

  • Det er dig selv der bestemmer, hvor du vil ansøge. Du kan selv bestemme geografi, branche, størrelse på virksomhed etc.
  • Du fortæller virksomheden om, hvad du kan tilbyde og viser dem, at du kan opfylde et behov i deres virksomhed, som de måske ikke vidste, de havde
  • Du skal ikke konkurrere med 200-300 andre ansøgere om én enkelt stilling, som ved et opslået job
  • Du viser virksomheden, at du er engageret og motiveret, når du søger direkte til netop dem

Samtidig kan du også vise en virksomhed, at din interesse for lige netop dem er stor, ved at give dem mulighed for at ansætte dig i f.eks. virksomhedspraktik eller løntilskud – dette kan ende med at blive til et fast job.

Brug dit netværk 

Det er vigtigt at have et godt netværk, når det kommer til jobsøgning. Dog kan det være svært at finde ud af præcis, hvordan man skal bruge sit netværk.
Først og fremmest gælder det om at lægge en god strategi. Du skal altså i dit netværk samle informationer og viden om, hvordan dine kompetence bedst muligt kan bruges på arbejdsmarkedet – og ikke mindst hvilke kompetencer, der bliver efterspurgt i den branche, du søger job i. Herefter kan du forsøge at udvide dit eksisterende netværk. Undersøg, om din familie eller din vennekreds har adgang til en virksomhed, der kunne bruge dig, eller om dine gamle studiekammerater har fået et relevant job, og kan anbefale dig i deres virksomhed. Undersøg også gerne, om tidligere kollegaer eller endda undervisere har forbindelser, der kan være relevant for dig. Kort sagt – du kan udvide dit netværk over alt.

De sociale medier kan være en god vej til et stærkt netværk. Især LinkedIn, men også Facebook, er gode til at opretholde et fagligt stærkt og godt netværk, og du kan nå ud til en masse relevante mennesker og virksomheder på disse to platforme. Det er dog vigtigt, at du husker at holde dine profiler (især LinkedIn) opdaterede, så potentielle arbejdsgivere kan undersøge, om du er attraktiv for netop deres virksomhed.

Vil du læse mere om, hvordan du kan bruge LinkedIn i din jobsøgning? Så kan du trykke her.

Udvid dine muligheder og øg dine chancer for at komme i job 

Vi håber, at du kan bruge disse råd i din jobsøgning. Hvis du har nogle spørgsmål eller brug for ekstra rådgivning omkring, hvordan du bedst muligt kan øge dine chancer for at få et job hos din drømmevirksomhed, så er du altid velkommen til at kontakte Active Search for en uforpligtende snak.

Du kan finde vores kontaktoplysninger her. 

04. november 2019