Sådan motiverer og engagerer du dine medarbejdere 

Oplever du, at det er svært at fastholde dine medarbejdere? At de mangler motivation og søger nye udfordringer?

Som virksomhed er det vigtigt at tiltrække spændende profiler, men i højere grad at beholde ens dygtige og passionerede medarbejdere, da de er en kæmpe ressource for virksomheden. Derfor er man som leder nødt til at give sine ansatte en grund til at komme på arbejde hver dag, foruden en økonomisk gulerod. Arbejdsglæden hos medarbejdere afspejler sig nemlig i effektiviteten af deres arbejde.

Her får du seks gode råd til at motivere, engagere og fastholde dine ansatte.

  1. Sæt det gode eksempel

Hvad du kræver af andre, er du også selv nødt til at udvise som leder. Du er nødt til at bane vejen og være det gode eksempel for den arbejdstilgang og engagement, du ønsker fra dine medarbejdere. Hvis du gerne vil have, at dine ansatte arbejder over, er du nødt til også selv at gøre det. Det gælder også for humøret på kontoret – hvis du er glad, er der langt større chance for, at det smitter af på dine medarbejdere og skaber et positivt arbejdsmiljø.

  1. Gør en dyd ud af at kommunikere

Hjælp dig selv og dine medarbejdere ved at have åben og ærlig kommunikation, både på skrift og i tale. Når du taler med dine ansatte om, hvad der foregår i organisationen, og involverer dem i processen, er der grobund for, at du får en tillidsfuld og loyal medarbejder. Det der samtidig sker er, at medarbejderen vil være motiveret til at ”walk the extra mile” for virksomheden. Det skaber også en tryghed og komfort, hvis dine medarbejdere føler, at de kan komme til dig med deres problemer og bekymringer. Usikkerhed og begrænset kommunikation er vejen til umotiverede ansatte.

  1. Giv dine ansatte ansvar – og hav tillid til dem

En strategi til topmotiverede medarbejdere er at give dem frihed under ansvar, som i bund og grund handler om, at man har tillid til at de løser de opgaver, der bliver stillet på bedste vis. Det er desuden vigtigt at definere den rolle en bestemt medarbejder spiller i organisationen, så personen føler sig som en betydningsfuld brik i det store virksomhedspuslespil. Hvis dine medarbejdere føler sig som en vigtig del af holdet, vil de føle sig gladere, som kan føre til højere effektivt, engagement og kreativitet.

  1. Vær fleksibel og forstående

Det er vigtigt at huske, at dine medarbejdere også har et privatliv, og har forskellige forudsætninger, som er nødt til at blive respekteret. Det gælder både, når det kommer til, hvad der driver dine ansatte, og til bestemte behov og ønsker. Det betyder ikke, at du ikke skal eller må sætte krav til dine medarbejdere, men at du bør lytte til, hvordan du kan hjælpe dem, hvor det er muligt. Det vil gøre arbejdsglæden og produktiviteten langt større hos den individuelle, end hvis der konstant bliver sagt nej.

  1. Sæt langvarige mål og giv løbende feedback

Det er vigtigt at sætte klare mål til dine medarbejdere, og løbende justere, hvis der ønskes mere eller mindre ansvar. Mange har brug for at vide, hvad der forventes af dem, og i hvilke retning, de bevæger sig. Gør det klart, hvorfor medarbejderen arbejder hen mod nogle specifikke mål, så de hele tiden er involveret i deres egen udvikling. Sørg også for at tilbyde karriemuligheder, og undersøg, hvad der kan lade sig gøre i netop jeres organisation. Lyt, og giv feedback på dine medarbejders opgaver og personlige udvikling.

  1. Ros dine medarbejdere

Når dine medarbejdere har gjort et godt stykke arbejde, er det en god idé at rose og anerkende dem. Det vil medarbejdere især gerne høre fra deres leder. Det er selvfølgelig vigtigt, at det er oprigtig ment og velfortjent. Det er ikke bare opmuntrende og motiverende for den ansatte, men indikerer også, at du påskønner den hjælp, personen bidrager med. Husk at både store og små sejre skal anerkendes (og fejres), så medarbejderen føler sig værdsat og som en del af holdet og virksomheden.

Læs mere om, hvordan du fastholder dine medarbejdere her. 

Kontakt os for hjælp til rekruttering

Ring eller skriv til os, hvis du har brug for hjælp til at tiltrække de rigtige kandidater til dine virksomhed. Vi sørger for at der et match mellem, hvad I kan tilbyde og hvad ansøgerne ønsker, så motivationen og engagementet er højt fra start. Kontakt os her. 

18. november 2019