Hvordan laves en god jobanalyse og kompetenceprofil?

Når du skal til at rekruttere en ny medarbejder til din virksomhed, er der især to ting, du skal huske, inden du går i gang med at lave din jobannonce – jobanalyse og kompetenceprofil. Men hvad indebærer disse to essentielle punkter egentlig? 

 

Hvad går en jobanalyse ud på? 

Når der er brug for en ny medarbejder i din virksomhed, er det først og fremmest vigtigt at afdække, hvad det er, jobbet præcist går ud på, og hvilke opgaver jobbet indeholder. På den måde sikrer du bedre, at du får ansat den helt rigtige medarbejder.

Det kan måske virke indlysende og som værende spild af tid at have så meget fokus på jobanalysen, men det er altid en god idé at starte helt fra bunden – på den måde får du mest muligt udbytte af dit arbejde.

Så hvad er jobanalysens mest essentielle punkter?

  • Få klargjort i virksomheden, hvilke resultater I gerne vil have, der skal opnås.
  • For at opnå disse resultater skal I finde ud af, hvilke opgaver der skal løses for, at resultaterne bliver nået.
  • Fastlæg hvilke kompetencer det kræver, at løse jobbets vigtigste opgaver.
  • Virksomhedens værdier – beskriv de rammer og værdier, der er i din virksomhed. Ved at få fastlagt disse i din jobanalyse, vil du have nemmere ved at udarbejde en efterfølgende kompetenceprofil.
  • Vær opmærksom på forskellige forhold – f.eks. de administrative, økonomiske samt fysiske forhold.

Når du har undersøgt ovenstående, har du fået fastlagt, hvad det er, din virksomhed har brug for, for at få løst sine opgaver. Næste skridt bliver at finde ud af, hvem virksomheden mangler.

Udarbejd en kompetenceprofil

Når jobanalysen er udarbejdet, er du klar til at vurdere, hvilke kompetencer – både faglige og personlige – din virksomhed har brug for. Gør rede for, hvilke krav din virksomhed stiller til den ny medarbejder, der skal rekrutteres, f.eks.:

  • Hvilken uddannelse skal den nye medarbejder have?
  • Hvilke faglige kvalifikationer?
  • Skal din nye medarbejder have erfaring med denne type job, og i så fald, i hvor mange år?
  • Er det vigtigt med ledererfaring?
  • Hvilke personlige egenskaber er vigtige hos din nye medarbejder?

Det er også vigtigt, at din virksomhed er meget konkret i sin beskrivelse af de ønsker for kompetencer, der stilles til den nye medarbejder: ”Vi forventer, at vores nye medarbejder kan og gør sådan og sådan.” Ved at udarbejde den bedst mulige kompetenceprofil, bliver det samtidig nemmere for dig i interviewprocessen at bliver klogere på, om den ansøger, du har til samtale, virkelig opfylder de krav din virksomhed har til den nye medarbejder. 

Overvej nice to have og need to have. Man kan ikke få alt, så hvad er egentlig de vigtigste kompetencer hos en ny medarbejder, der skal arbejde i din virksomhed? Reflekter over de kompetencer, din virksomhed vægter højest og have dem med, når jobannoncen skal skrives og samtalerne skal afholdes.

Det er vigtigt at gøre det rigtigt fra start 

At udarbejde en jobanalyse og herefter en kompetenceprofil er en længere og ressourcekrævende proces. Det er bestemt muligt at udarbejde både jobanalyse samt kompetenceprofil selv, men det kan være en fordel for dig og din virksomhed, at lade Active Search være en del af processen. Det giver et bedre overblik over jobanalysen at have flere objektive øjne, der ser med udefra, når din virksomhed skal beskrives. Samtidig har vi som rekrutteringsbureau adgang til værktøjer og en stor database med relevante kandidater.

Det er altid et større arbejde at ansætte en ny medarbejder, og med Active Search’s mangeårige erfaring med rekruttering, står vi altid klar til at hjælpe din virksomhed med dele af eller hele rekrutteringsprocessen, så du sikrer dig, at du får den medarbejder, der er bedst til jobbet.

Du kan kontakte os i dag, og høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

02. december 2019